Mikorra várható nyugdíjkorhatár emelés?

nyugdíjkorhatár emelés

A jelenlegi, szinte válságos helyzetű hosszabb távon történő fenntartásának lehetősége igencsak foglalkoztatja a közgazdász szakembereket, és egy új OECD-jelentés kapcsán két elemző megdöbbentő eredményre jutott. Egyes források szerint 2050-ig lenne szükség a következő nyugdíjkorhatár emelésre. Igen ám, de mennyivel? Az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországnak például az említett évig 7 évvel kellene megemelnie a nyugdíjkorhatárt, ha a mostani nyugdíjrendszer összeomlását el szeretné kerülni.

Csak így lehetne elérni azt, hogy a nyugdíjasok aktívakhoz viszonyított aránya ne haladja meg 30 év múlva sem a mostani 28%-ot. Bár a nyugdíjkorhatár emelést más országok sem úszhatják meg, mi mégis az itthoni helyzettel foglalkozunk cikkünkben. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ennyi évvel meg is fogják emelni a korhatárt, hiszen egyéb módszerekkel is hasonló hatást lehet elérni. Például úgy, ha növelik a fizetendő nyugdíjjárulék mértékét, esetleg csökkentik a nyugdíjak összegét.

Ijesztő, de az utóbbira elég nagy az esély. Jelenleg a helyettesítési ráta, azaz a nyugdíj fizetéshez viszonyított aránya körülbelül 70%, ami 2050-re jelentősen lecsökkenhet, jó eséllyel 40-50%-ra. Mivel ez viszonylag láthatatlan, nem ütközik az érintettek részéről nagy ellenállásba, ezért a legkönnyebben kivitelezhető. Tulajdonképpen nincs is szükség aktív nyugdíjcsökkentésre, mert ugyanaz az eredmény érhető el, ha hagyják ezeket elinflálódni. De már ma is látható, hogy a nyugdíjak jócskán lemaradtak a növekvő átlagbérektől.

Magyarországon az átlagfizetés 200 000 Ft fölötti, mindeközben az átlagnyugdíj 120 000 Ft körül mozog. Az is kijelenthető, hogy a nyugdíjasok legalább fele 100 000 Ft-nál kisebb összegből kell fenntartsa magát. Ők kénytelenek ezt a helyzetet elfogadni, hiszen abban a korban már nem tudnak változtatni rajta. Viszont a fiataloknak megvan a lehetőségük arra, hogy a nyugdíjas éveikre bebiztosítsák magukat. Többféle, állam által támogatott nyugdíjbiztosítás közül választhatják ki a megfelelőt.