Autófestékek színvonalas kínálata

Autófestékek

Az elmúlt évtizedekben egészen sokat változott az autók fényezése. Többféle festék létezik, viszont laikusként nem mindenkinek egyértelmű, hogy mikor, melyikre lehet szükség. Az autófestékek megfelelő kiválasztása fontos kérdésnek számít, különösen akkor, ha otthon, saját magunk szeretnénk felújítani, átfesteni az autónkat vagy annak egyes alkatrészeit. A jó autófestékek nemcsak esztétikailag teszik vonzóvá a járművünket, hanem védik is az időjárási hatásoktól és a környezeti behatásoktól.

Valószínűleg senkinek sem újdonság, hogy autófestéket spray formájában is lehet vásárolni, de ebben az esetben is lényeges figyelni a termék összetételére. Nagyon sokféle gyártó van jelen a piacon, ezért a termékek minősége között is rengeteg az eltérés. Nem csoda, hogy a tapasztalatlan vásárlónak meggyűlhet a baja, amikor a megfelelő változatot szeretné kiválasztani a saját autójához, ezért jobb inkább profikra bízni a dolgot. A kisebb hibák kijavítása némely esetben házilag is megoldható, bár ez csak a végső esetben javasolt.

Mindenekelőtt azt kell megfontolni, hogy milyen kiszerelésben szeretnénk az autófestékeket beszerezni. Nem mindegy, hogy egy alkatrészt szeretnénk átfesteni, vagy a kasztni egyik részét. Nyilván az utóbbi helyzetben egy árnyalatnyi eltérés is tönkreteheti az összképet. A kétkomponensű autófesték kis mennyiségben jó választást jelent, ha kőfelverődést szeretnénk eltűntetni, de nem mindegy, hogy akril vagy metál színről van szó.

Amit érdemes elkerülni, azok a nagyáruházakban kapható festéksprayek, amik ugyan színben, ránézésre hasonlíthatnak arra, amire szükségünk van, ezt viszont ránézésre nem lehet egyértelműen megállapítani. Fontos, hogy színkód alapján történjen a megfelelő autófesték kiválasztása, ha nem szeretnénk eltéréseket látni a végeredményt illetően. Nem minden festékspray alkalmas autófestésre. Az olcsóbb változatok esetleg barkácsolásra, ilyen-olyan tárgyak lefestésére alkalmasak lehetnek, de a járgányt nem érdemes telibe fújni ezekkel.

A kőfelverődések eltűntetéséhez elég lehet ecsetet használni. De ha nagyobb sérülés történt, akkor mindenképp a fújható autófestékkel járunk jobban, de egy szórópisztoly és egy kompresszor esetében a kikevert változat még jobb döntés. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem jó ecsettel dolgozni nagyobb sérülés esetén, ha nem áll rendelkezésünkre szórópisztoly? Itt már valódi szakértelemre lesz szükség, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a csiszolás és alapozás miatt már egy nagyobb felület lefestését kívánja, ezért ilyenkor nem jöhet szóba csak a festékszóró használata.

Az autófestékek színes világa

Nemcsak a szürkének, de a fehérnek is akad 50 árnyalata, nem beszélve a többi színről. Ezért pontos színkód alapján kell kiválasztanunk a megfelelő változatot. Persze, ott van a forgalmiban az autó hivatalos színkódja, ezért egyszerű a dolgunk, az alapján biztosan ki lehet választani az ideális változatot. Gondolhatja ezt egy laikus, azonban a fent említett példa alapján könnyű belátni, hogy a forgalmiban szereplő 10 színnév nyilván nem foglalja magába a több ezernyi árnyalatot. Az csak az autó könnyebb azonosítása miatt lett feltüntetve és nem azért, hogy megkönnyítse a festési munkálatokat.

Viszont segítségül hívhatjuk a szervizkönyvet, mert ha szerencsések vagyunk, akkor minden esély megvan rá, hogy megtaláljuk benne az autófestékek színkódját.

Természetesen az sem árt, ha ismerjük az autófestékek tulajdonságait, mert nem mindegy, hogy akrillal, metállal, esetleg gyöngyház hatásúval szeretnénk dolgozni.

Az akril autófestékek jelentik a belépőszintet, de ezekből is rengeteg változat létezik. Ebből is elérhető az egy- és a kétkomponensű változat, csak azért. De selyemfényű, matt és fényes akril is kapható, ezért valóban mindenki kiválaszthatja az ideális árnyalatot. A kétkomponensű nagyobb ellenállóságot hordoz magában, viszont ez a magasabb árban is megmutatkozik. Ezek magukba foglalják az edzőanyagot, de ez nem befolyásolja a festék színét, amikor hozzákeverik. Fontos, hogy a kétkomponensű autófesték felhasználásának az ideje korlátozott. Ha sokáig tároljuk, akkor megváltozik a szerkezete és elkezd sűrűsödni. Ugyanakkor az edzőanyagnak köszönheti a nagyobb ellenállógását az időjárással és a különféle oldószerekkel szemben.

Vajon mitől csillog a metál autófesték? Ebben a típusban alumínium szemcsék vannak elkeverve. Ezt viszont nem ajánlott első rétegként felvinni, mivel a festés során a bázis festéket kell felvinni két rétegben a felületre. De olyan helyzet is előállhat, ahol a rétegszám három vagy négy is lehet. Ezután következhet befejező lépésként a lakkozás.

A megfelelő eszközök és hely hiányában nem ajánlott házilag elvégezni a teljes autófestést. Esetleg, ha van egy erre kialakított műhely, akkor nagyobb sikerrel járhatunk, amennyiben ismerjük az autófestékek használatának a módját és azt, hogy miként kell eljárni a munkálat során. A maszkolás is külön tudománynak számít és a díszítőelemek eltávolításával is meggyűlhet a bajunk. A colorflotta.hu minőségi autófestékeket kínál, amik az első lépést jelenthetik a siker felé.