A lépesméz fogyasztása rágó helyett is ajánlott

lépesméz

A méz az egyik olyan élelmiszer, amiről ha hallunk, összefut a nyál a szánkban, még akkor is, ha nem vagyunk édesszájúak. Az emberek már ősidők óta különböző módokon használják a mézet. Legyen szó a reggeli citromos teáról vagy ezzel töltött palacsintáról. Kedvenc ételreceptjeinken kívül, a gyógyszerekbe is kerül.

Különböző típusú mézek állnak rendelkezésünkre, például gesztenyeméz vagy akácméz és többféle méhészeti termék is megtalálható a piacon, de gondoltunk már valaha arra, hogy a lépesméz fogyasztása jó ötlet-e? Valószínűleg kevesen.

Pedig nem hiába van az, hogy az előnyei mára híressé tették ezt az édes finomságot. Az emberek, a sok mesterséges termékkel szemben, valamint a különböző egészségügyi problémákra vonatkozó előnyei miatt fogyasztják.

A méhek a méz és a virágpor tárolására, illetve a lárvák elhelyezésére készítenek méhsejteket. Ezek méhviaszból készült hatszögletű cellákból állnak, amik általában nyers mézet tartalmaznak. A nyers mézet nem pasztőrözik vagy szűrik, ezért különbözik a kereskedelmi forgalomban kapható társaitól.

A méhsejtek propoliszt és méhpempőt is tartalmazhatnak, olyan méhészeti terméket, amelyekről ismert, hogy egészségügyi előnyeik vannak, azonban valószínűleg mégsem olyan bőséges mennyiségben, mint a mézben.

A lépesméz fogyasztása egészben ajánlott, beleértve a viaszos sejteket és a bennük lévő mézet is. A nyers méz viaszos sejtjeit meg lehet rágni, akárcsak a rágógumit.

A lépesméz fogyasztása tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttat

A méznek számos egészségügyi előnye van, de ez az egészséges alternatíva jobb a szervezetnek. A cink, a magnézium, a vas és a kalcium mind-mind bőségesen megtalálható benne. Tele van olyan vitaminokkal, amelyek a fehér cukorban vagy más feldolgozott édesítőszerekben nem találhatóak meg. A lépesméz fogyasztása tápanyagokkal tölti fel a szervezetet, mivel tele van nektárral és propolisszal.

Mi teszi a lépesmézet annyira értékessé?

A méhsejtek ideális természetes tartályok a méz tárolására. Ezért a lépesméz az egyik legértékesebb tétel a natúr termékek szerelmesei körében. Ennek oka elsősorban az emberi beavatkozás hiánya a gyártási folyamat, a begyűjtés és a tárolás során. A sejtekben maradt méz nemcsak megőrzi a tulajdonságait, hanem fokozza is azokat.

A fogyasztásával jelentősen erősíthetjük a szervezetünk légző- és emésztőrendszerét. A termék nemcsak mézet, hanem virágport, propoliszt, méhpempőt és viaszt is tartalmaz. A vásárláskor érdemes gondosan megvizsgálni a lépesméz megjelenését. A méhsejt belsejében lévő finomság lehet folyékony vagy szilárd is. Jó, ha a mézet teljes egészében viasz fedél borítja.

Maga a különlegesség általában sárga vagy fehér. A méhsejtek nagyon törékenyek, ezért nehezen szállíthatóak, így kis téglalapokban vagy egész keretben kerülnek értékesítésre. A lépesméz ára mindig magasabb volt a többi méhészeti termékhez képest, mert sok hasznos anyagot tartalmaz és megfosztja a méhészt egy értékes anyagtól, a viasztól.

Ismerjük meg közelebbről a gesztenyemézet!

A gesztenyeméz meglepően finom. Június és október között gyűjtik. Nagyon különleges, mivel aromás és határozottan összetett íze van. Van egy másik összetéveszthetetlen tulajdonsága is, mivel gyönyörűen párosul számos ételhez és fogáshoz, így minden falat felejthetetlenné válik. A növény, ahonnan származik, igen elterjedt azokban a környezetekben, amiket kontinentális éghajlat jellemez.

Térjünk rá az ízére! Fő jellemzője és erőssége az intenzív kesernyés íz, ami igen jellegzetes, mivel a méz tipikusan édes készítmény. Mi történik, ha megkóstoljuk? Az ízlelést először az édesség érzése borítja be, ami aztán teret enged a tartósan aromás és kesernyés íznek.

Ami a textúráját és a színét illeti, a gesztenyeméz egyedülálló. Árnyalatai a sárgától kezdve, a barnán át a feketéig terjednek, így borostyánszínű, sötét és intenzív árnyalatokkal mutatkozik be. Az állagát illetően, meglehetősen folyékony. Ez a tulajdonsága a nagymennyiségű fruktóznak köszönhető és hozzájárul ahhoz, hogy nem kristályosodik, ami a vadvirág mézeknél előfordulhat. A gesztenyeméz különleges ízéről híres, jótékony tulajdonságairól is ismert.