Sarokfájdalom elleni módszerek: a gyógytorna kezelésekről bővebben

Sarokfájdalom

Léteznek olyan egészségügyi problémák, amelyek főként a túlzott terheléstől jönnek létre. Vannak olyan esetek, amikor a rendszeres pihenés sem segít, de természetesen ennek ellenkezője, a gyakori megerőltetés ugyanúgy ludas lehet bizonyos helyzetekben. A Gyógytornászom rendelő szerint a sarokcsont fájdalom kialakulásának több oka is lehet. Van, hogy a sok állva végzett munka jelneti a problémát, de előfordulhatnak anatómiai elváltozások, amilyen a sarkantyú kinövése.

Ez többek között olyankor okoz problémát, amikor valamilyen lábbeli, általában zárt cipő van a lábon. Állás közben az egész test súlyát a talp és a sarokcsont viseli. A lépések során általában a sarok ér le leghamarabb a talajra, így a rezgésekből eredő mechanikai erőt ez fogja fel és nyeli el. Minél gyakoribb és nagyobb ez a megterhelés, annál komolyabb panaszok fejlődhetnek ki. Nem ritka, hogy sportolás után alakul ki a panasz. Ha csak alkalmi jelleggel következik be, tehát tényleg az aktuális megerőltetés okozza, ami nem rendszeres jellegű, akkor többnyire néhány nap pihentetés után enyhül, majd megszűnik a panasz.

Előfordul azonban, hogy állandósul az érzet, ami komolyabb gyulladások kialakulását jelzi. Megeshet, hogy a boka problémái sugároznak a sarokcsont felé és ilyen formában összetettebb probléma áll fenn. A gyógytorna gondoskodik róla, hogy minden visszatérhessen az eredeti kerékvágásba. Egy alapos életmódváltás is sokat segíthet, de jobb első körben konzultálni a részletekről. A kötőszövetek megvastagodását a rosszminőségű lábbelik ugyanúgy előidézhetik.

A lapos sarkú papucsok és cipők, főként a hölgyeknél olyan plusz terhelést rónak a sarokra, ami nem megszokott a legtöbb esetben. A történet tehát több tényezős. Albert-kór kifejlődésére szintén van esély, ami az Achilles ín előtti tömlők gyulladásával jár. A további esetleges okokról a gyogytornaszom.hu oldalon részletes leírás érhető el. Nem kell azonban saját magát senki sem diagnosztizálja, mert létezik profi segítség. Nincs más teendő, mint időpontot kérni és a személyre szabott gyakorlatok felépítésével az állapot gyorsan és hatékonyan javítható.