Nem is gondolná, hogy hányféle gluténmentes kenyér recept létezik

gluténmentes kenyér receptek

Egyre többen döntenek úgy, hogy szeretnének egészségesebben élni, és ez azt jelenti, hogy bizonyos alapanyagoktól meg kell válniuk, akárcsak a cukortól, a túl sok transz-zsírsavtól és adott esetben a gluténtól is. Aki az utóbbi hallatán egyből arra gondolt, hogy ő bizony nem válik meg a kenyértől, az nem is kell ezt megtegye, hiszen enélkül is elkészülhet a friss, ropogós finomság.

A schaer.com oldalon elképesztő választékban találhat gluténmentes kenyér recepteket is. Ezeket otthon is bátran kipróbálhatja, problémák és fejtörések nélkül. Amikor belekezd az egészbe az ember, akkor a legfontosabb lépés az előkészítés. Ekkor egy tálba kell helyezni a gluténmentes lisztet és egy evőkanállal készíteni egy mélyedést ennek a közepében.

Ha ez megvan, akkor jöhet az élesztő felfuttatása, amikor is a friss élesztőt maximum 40 Celsius-fokos meleg vízzel szükséges összekeverni, és megvárni míg magasra nő. Akár mikrohullámú sütőben is megoldható ez. Ezt követően a felfuttatott élesztőt kell a liszt közepén lévő mélyedésbe önteni, és hozzátenni egy kevés cukrot.

Ezután jöhet az összekeverés, majd egy kevés liszt hozzáadása. Az előtésztát 10 percig meleg helyen kell hagyni. Ez akkor van kész, ha repedések vannak a felszínén. Ezt követi a dagasztás, amikor is az egészet 5 percig kézzel vagy dagasztógéppel kell gyúrni. A következő lépés a tészta kelése.

Ha sima a tészta, nedves kendővel szükséges letakarni a tálat, hogy azt ne érje nedvesség. A tésztát meleg helyen kell tartani. Ha nem elég magas a helyiség hőmérséklete, maximum 40 °C hőmérsékletű sütőben is kelhet a tészta. Nagyjából fél óra után a tészta duplájára növekszik, a belseje pedig levegőssé válik.

Ha ez megvan, kezdetét veheti a formázás, illetve a felület kenése sem maradhat ki, aminek köszönhetően aranybarna lesz a kenyér héja. Szükséges odafigyelni a nedvesség létrehozására is, tehát a sütő előmelegítése után, egy vízzel teli edényt kell a sütőbe helyezni.

Ezáltal pára keletkezik és nem szárad ki a tészta sütés közben. Ha kész van a pékáru, gondolni kell a tárolásra is. Tudni érdemes, hogy a gluténmentes kenyér a mélyhűtőben nagyon jól eláll. A kenyeret szobahőmérsékleten hagyva ajánlott kiolvasztani.