Mit tudhatunk meg a vizelet vizsgálat eredményeiből?

vizelet vizsgálat

A laboratóriumokban nemcsak a vért tesztelik, hanem a vizeletet is. A vizelet vizsgálat számos rendellenesség kimutatására és nyomon követésére alkalmas. Pl. húgyúti fertőzések, vesebetegségek és a cukorbetegség esetén is érdemes rendszeresen laboratóriumi vizelet vizsgálatot kérni. A tesztelés során a vizelet megjelenését, koncentrációját és tartalmának ellenőrzését végzik.

Például egy húgyúti fertőzés esetén a vizelet zavarosnak tűnhet, a vizeletben megnövekedett fehérjeszint pedig vesebetegség jele lehet. Ha a vizelet vizsgálat eredménye szokatlan, akkor érdemes több tesztet is elvégezni a probléma forrásának megtalálásához.

Vizelet vizsgálatot általános egészségi állapot ellenőrzése céljából, esetleg egy rutin orvosi kivizsgálás, terhességi vizsgálat vagy műtét előtti felkészülés esetén is végeznek, különösen akkor, ha has-, illetve hátfájás, gyakori és fájdalmas vizelés, véres vizelet vagy egyéb vizeletürítési problémák állnak fenn.

Ilyen esetekben ugyanis a vizelet vizsgálat adhatja az egyik legjobb támpontot. Az egészségi állapot megfigyelésére és megelőzés céljából is érdemes rendszeresen elvégeztetni, mert a segítségével idejében diagnosztizálhatóak a húgyúti fertőzések és gyorsabbá tehető a kezelés, illetve megelőzhető a vesék érintettsége. Ha Önnek vizelet vizsgálatra van szüksége, kérjen időpontot a ProLabor Kft. laborjainak egyikében!