Mekkora egy pótkocsi teherbírása?

pótkocsi teherbírása

A mezőgazdaságban szinte elképzelhetetlen, hogy a megfelelő segédeszközök, gépek nélkül végezze valaki a munkát. Több évtizeddel ezelőtt még szekerek járták a földutakat és a szántás is állati erővel történt. Az istállóból összegyűjtött trágyát villával dobták szét a területen, alacsony hatásfokkal, de akkor ez bőven megfelelt. Manapság már az igények jelentősen kitolódtak. A gyakran több száz hektáros egybefüggő földeken csak magas teljesítményre képes gépekkel van esély boldogulni.

A mezőgazdasági vontatók ugyanakkor önmagukban csak járműként szolgálnak, hiszen a nevük is mutatja, hogy kell melléjük valami, amit húzni tudnak. Ez lehet eke, borona, tárcsa, trágyaszóró, méretes pótkocsi. Az utánfutók célja, a különféle anyagok, termés kényelmes szállítása. Persze ezek a növénytermesztésen túl, az állattartásban, területrendezésben ugyanúgy eredményesen alkalmazhatóak. Kivágott fák, felszedett tönkök elhordására, építőanyagok mozgatására, de olykor még állatok utaztatására is ideális.

Legfőképpen mégis a betakarítás során kerül előtérbe a pótkocsi használata. A szemes, csöves kukorica, búza, napraforgó, szója, burgonya begyűjtését követően, sok kilométert utazhat a raktárakig, feldolgozó helyiségekig a termés. A meghatározó tulajdonságok között a méret, befogadóképesség gyakran döntő. Egy pótkocsi teherbírása a közel 7 tonnát is elérheti. Ezek a legnagyobb kategóriák és a mozgatásukhoz már komoly teljesítményre van szükség. Kisebb gazdaságokban a 2 tonna teherbírás is bőven megteszi. Az olasz Bicchi gyár megbízható termékeit Magyarországon kizárólag a Novara forgalmazza.

Ezek többféle méretben, raktárról vagy rövid határidővel a gyártótól érkeznek. A műszaki paraméterek között, a billentés elsőbbséget élvez, ugyanis ennek függvénye a kényelmes és gyors ürítés. A légfék rendszer gondoskodik a biztonságos megállásról, amennyiben erre szükség merülne fel. Igény szerint még műszaki vizsgára és névre íratásra is van lehetőség, némi plusz költségért cserébe. Tehát, ha jól jönne egy új pótkocsi a meglévők mellé vagy most először lesz ilyen kiegészítő rendelve, akkor a novara.hu weboldalon remek árak és kimagasló minőség vár minden érdeklődőt.