Hasplasztika – Hogyan zajlik a szülés utáni alakkorrekció?

hasplasztika műtét menete

Felhámunk feszessége és rugalmassága egyéni adottság. Vannak olyanok, akik egy erősebb fogyást vagy szülést követően egyszerűen nem képesek visszanyerni eredeti alakjukat, a bőrük nem tud megfelelően visszahúzódni, ezért megereszkedik. A hasfal bőrének feszessége hasplasztika által visszaállítható, a lógó bőrfelesleg és ezzel együtt a bőr alatti zsír eltávolításával.

A hasplasztika műtét menete mindig a megfelelő vizsgálatokkal indul. Ezek az analízisek magukba foglalják a laborvizsgálatot, EKG-t, mellkasröntgent és tüdőszűrést. Azoknál a személyeknél, akik már korábban is részt vettek plasztikai sebészeti műtéten, valamilyen betegségben szenvednek vagy rendszeresen gyógyszert szednek, további vizsgálatokra is szükségük van.

Amint megvannak ezek a vizsgálatok, nyugodtan nézhetünk a beavatkozás elé. Mindenképpen megéri a befektetést és a kellemetlenségek elviselését, hiszen a hasplasztikának számtalan előnye van. A beavatkozásnak köszönhetően, az eddig petyhüdt, lógós has újra lapos és feszes lesz.

Még a nagymértékű megereszkedés, az úgynevezett kötényhas is korrigálható ezzel az eljárással, ami a hasfal esztétikusabb látványát eredményezi. A fogyási és/vagy a terhességi csíkok szintén eltüntethetőek ezzel az operációval. Terhesség idején, amikor a has megnő, előfordulhat, hogy a hasizmok széthúzódnak egymástól, ám ezeket a hasplasztika műtéttel össze lehet húzni.

A megereszkedett, lógós has egyéb problémákat is hozhat. Például begombásodhatnak a bőr alatti területek, ami nagyon kellemetlen tüneteket produkál. A hasplasztika műtét során ez a panasz is megszűnik, hiszen a megereszkedett bőr eltávolításra kerül.

A beavatkozást követően 3-4 napig otthoni pihenés javasolt, 4 napig pedig nem érheti víz a sebet, csak az 5-ik naptól kezdve lehet zuhanyozni. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a műtéti területet áztatni vagy 5 percnél tovább vízben tartani további 1 hónapig nem szabad. A műtött személynek 4-5 hétig speciális haskötőt szükséges viselniük, a gyógyulás és a tartósabb eredmény érdekében.