Az áramvédő kapcsoló életet menthet

áramvédő kapcsoló

Szeretné az értékeit biztonságban tudni? Az áramvédő kapcsoló lényege, hogy egy meghatározott értékű szivárgó áram észlelése esetén azonnal lekapcsoljon. A berendezés használata hazánkban csak bizonyos esetekben kötelező, mivel azonban a nagyjából 70 milliamperes áram már halálos lehet, ezért erősen ajánlott.

Az életet mentő áramvédő kapcsoló ugyanis ideális esetben, és a nemzetközileg elfogadott szabályrendszer szerint, 30 milliamperes kioldási áramértékkel rendelkezik. Speciális esetekre és igényekre gyártanak akár tízszeres vagy annál is nagyobb megszólalási érzékenységű készülékeket is.

A nagyfrekvenciás, 300 vagy 500 milliamperes áramvédő kapcsoló elsősorban hatalmas épületek védelmére szolgál. A legkisebb, 10 milliamperes eszköz pedig, általában egy-egy kisebb berendezéshez ideális. Utóbbit érdemes használni például a fürdőszobában, a pezsgőfürdővel ellátott kádakhoz és zuhanyzóhoz.

Az áramvédő kapcsoló kettő vagy négypólusú lehet. A kétpólusú eszköz egy fázisból és egy nullvezetőből, a négypólusú pedig három fázisból és egy nullvezetőből áll. A négypólusú, háromfázisú eszköz előnye hogy a pólusai külön figyelik a terhelést, ezért eltérő fázisterhelés mellett is működik.

A több egyfázisú készülék egymás mellé helyezése pedig azért lehet előnyös, mert ha az egyik relé leold, attól még a másik két fázis gond nélkül áram alatt marad és működik.