Mikor vehető fel az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás?

önkéntes nyugdíjpénztár

Természetesen a szerződés megkötése, illetve az adott ajánlat kiválasztása során ez a kérdés is gyakran felmerül, amire egyszerű a válasz. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a nyugdíjjogosultság megszerzésekor vehető fel, ami a legtöbb esetben a nyugdíjkorhatár elérését jelenti. Amikor elérkezik ennek az ideje, azt jelenti, hogy sikerült helyesen választanunk annak idején a számos ajánlat közül.

Sokkal égetőbb jelentőséggel bír az a kérdés, hogy melyik ajánlatot érdemes választani vagy egyáltalán van-e értelme az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással foglalkozni. Sajnos rengeteg elrettentő hírt lehet hallani a médiából a különféle csalásokkal kapcsolatban, ami sokakat eltántorít attól, hogy valaha is igénybe vegyék egy pénzintézet bármilyen szolgáltatását. Pedig az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás önmagában egy teljesen jól működő dolog, aminek az előnyét a nyugdíjjogosultság elérésekor élvezhetjük.

Ezért lényeges alaposan megismerkedni azzal, hogy pontosan mi is ez és miként működik, mert segít eligazodni az ideális ajánlat kiválasztásában. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, olyan ez, mint amikor megvásárolunk egy terméket. A legtöbb esetben arról is információt szerzünk, mert mindenki minőséget szeretne vásárolni. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mindenképp hosszú távú befektetés és szinte csak rajtunk áll, hogy ez a továbbiakban mennyire lesz gyümölcsöző. A stabil stratégiát nem ingathatja meg jóformán semmi.

Ehhez viszont mindenképp szükséges a megfelelő portfólió kiválasztása, ami teljesen személyre szabható. Hazánkban 21 nyílt nyugdíjpénztár közül válogathatunk, amelyek több mint 100 portfóliót kínálnak. Így szinte lehetetlen, hogy ne találjuk meg azt, ami a leginkább illik az igényeinkhez. Az viszont sokkal elképzelhetőbb, hogy a tények ismerete nélkül rossz döntést hozunk. Ennek elkerülése végett, ajánlott összehasonlítani a nyugdíjpénztárak ajánlatát és megismerni azt, mi az önkéntes nyugdíjpénztár, hogyan működik és mik az előnyei.