Hogyan zajlik egy gyermekszemészeti vizsgálat menete?

gyermekszemészeti rendelő

Az egészség megőrzésére nem elég elkezdeni odafigyelni felnőtt korban. Általában a legtöbben ezt úgy csinálják, hogy amikor már valami igazán komoly probléma üti fel a fejét, akkor kezdenek el jobban foglalkozni magukkal. Ez egy nagyon rossz hozzáállás, amit megéri mihamarabb levetni és nem átadni a felnövekvő generáció tagjainak. Ha így állunk neki a dolgoknak, akkor nagy rá az esély, hogy a gyerkőcök esetében is elhanyagolásra kerül a gyakori szűrővizsgálat. Amennyiben ez így történik, akkor a jövőben megjelenhetnek olyan betegségek, hátrányok, amelyek fiatalon még könnyedén kezelhetőek lettek volna.

Egy profi gyermekszemészeti rendelő objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgálja a kicsik látását. A Budai Szemészeti Központ munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy felfedjék az esetleges bajokat, majd pedig azokat minél hamarabb orvosolják. A módszertan lényege, hogy már nagyon kicsi kortól kezdve lehet információkat gyűjteni a lurkók látásáról, már csak azzal, ha megfigyeljük, milyen módon játszanak, melyek azok a helyzetek, amelyeket igyekeznek adott esetben elkerülni.

Óvodás korban például a társaságtól való elkülönülés is visszavezethető esetenként a látással kapcsolatos problémák megjelenésre. A szakemberek a legtöbbször pici korban színes játékok és fények alkalmazása mellett figyelik a szemmozgást és ebből következtetnek az esetleges problémákra. A szubjektív módszertan általában olyankor hatásos, amikor a gyermekek, már saját szavaikkal tudják kifejezni amit éreznek, látnak.

Ezen visszajelzések alapján már egy elég konkrét kép körvonalazódhat a szakemberben, aminek mentén jól el lehet indulni, de megvan az a hátránya, hogy gyakran csak több vizsgálat után lehet konkrét eredményre jutni. Az objektív metódusok ezzel szemben már inkább műszeres vizsgálatokra alapulnak. Nem kerül alkalmazásra olyan eszköz, ami fájdalmat okozna, de ettől eltekintve még előfordulhat, hogy mégis sírásban tör ki a lurkó. Megéri rendszeresen, akár néhány évente elvégeztetni a vizsgálatokat, hiszen így azonnal kezelhetővé válnak az esetleges panaszok.