Gyümölcs juice házilag: hogyan kezdjek neki?

gyümölcsprés

Ha dióhéjban szeretnénk szólni a gyümölcslevekről, akkor meg kell említenünk, hogy ezek olyan folyékony italok, amelyeket a gyümölcsök és a zöldségek kézi vagy mechanikus sajtolásával állítanak elő. A különféle gyümölcsökből és bogyókból készült gyümölcslevekről szóló első írásbeli információ az ókori Rómában jelent meg. Mára már ismertté vált, hogy a rómaiak és a görögök nemcsak étkezés céljából gyűjtötték és fogyasztották a gyümölcsöket, hanem gyógyszerként is használták azokat bizonyos betegségek kezelésére.

Manapság kevésbé a betegségek gyógyítására, mint inkább kiváló vitaminforrásként alkalmazzák. Mindennap szükséges gyümölcslevet fogyasztani és erre a legjobb időszak a reggel. Ha kevés gyümölcsöt és zöldséget eszel, akkor különösen hasznos lesz számodra a frissen sajtolt gyümölcslé fogyasztása. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni az otthon elkészített gyümölcslevekből, akkor nagy valószínűséggel gyümölcsprésre lesz szükséged.

A segítségével olyan egyszerű a vitaminbomba elkészítése, mint a kávéfőzés. Egy jó facsaró képes a maximális mennyiségű juicet kipréselni az alapanyagból, míg a kevésbé hatékonyan működő készülékek a lé egy részét a forráson hagyják és a préselés során nagymennyiségű hulladék marad. A piacon vannak mechanikus és elektromos gyümölcsprések is. Mindkettő hasonló működési elvvel rendelkezik, de az elektromos facsaró használatával több időt takaríthatsz meg, mivel szinte az egész munkát elvégzi majd helyetted. De térjünk vissza a házi juice készítéséhez!

Miután megmostad a szükséges gyümölcsöket vagy zöldségeket, meg kell hámoznod azokat annak érdekében, hogy a gyümölcsprésben található speciális reszelő sokáig éles maradjon. A meghámozott zöldségeket vagy gyümölcsöket akkora darabokra kell vágnod, amilyen méret a készülék használati utasításában szerepel. Ezután elég megnyomni egy gombot és kész a frissen facsart juice. A kész levet a legjobb azonnal meginni, mivel a frissen sajtolt gyümölcslé gyorsan romlik és a hűtőszekrényben történő hosszú távú tárolás befolyásolja az ízét.