A magasabb rezsi befolyásolja a lakásbiztosítást?

lakásbiztosítás

Mivel a rezsiárak kezdenek jelentősen növekedni, ezért egyre többen térnek át gázfűtésről elektromosra. Ahhoz, hogy a villanyszámla összege ne kússzon az egekbe, sokan terveznek infrafűtést vagy napelemeket szereltetni a házukra. Mindig kövesd figyelemmel lakás korszerűsítésnél a lakásbiztosítás értéknövekedését! Egy ilyen beruházás jelentős értéknövekedést jelent az ingatlan esetében, ezért fontos átszámolnod a lakásbiztosítás költségeit. Ugyanis a felújítás után könnyen megtörténhet, hogy az otthonod hirtelen alulbiztosítottá válik.

Lássuk pontosan, hogy mit is jelent ez a kifejezés! Nos, a beruházás emeli az ingatlan értékét, de a biztosításon még mindig csak a ház régi értéke szerepel. Ha valami baj történik, akkor a biztosítótársaság nem fogja figyelembe venni a korszerű fűtésrendszert, mert az hivatalosan nem létezik nála, vagyis nem szerepel a lakásbiztosítási szerződésben. Eredményképpen valószínű, hogy a kár értékének csak a töredékét fogja folyósítani.

Számítanod kell arra is, hogy gond lehet az építőanyagok árainak infláció okozta növekedése miatt is. Egy esetleges káreseménynél több százezer forinttal is nagyobb lehet a kiadásod, mint például 5 évvel ezelőtt. Azonban, ezeket a meredek emeléseket nem fogja figyelembe venni a biztosító, ha nem változtatsz a biztosítás értékén. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy havi szinten többet fizetsz a házad biztosításáért, hiszen megnövekedett az otthonod értéke is. Bár sokkal ritkábban, de néha az is megesik, hogy egy ház hirtelen túlbiztosított lesz.

Például a gáz ára folyamatosan emelkedik, aminek következménye, hogy egy gázzal fűtött, rosszul szigetelt ház értéke lecsökken. Hiába fizetjük a ház régi értékének megfelelő biztosítást, mert káreseménynél a biztosító rájön, hogy az ingatlan értéke alacsonyabb, mint a kontraktus megkötésekor volt. Ennek megfelelően nem a korábbihoz mért folyósítást fogja jóváírni, hanem a mostaniét. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebbet kaphatunk a nem felülvizsgált értékcsökkenésre úgy, hogy közben magasabb díjat fizettünk.