Szürkehályog műtét után mikor lehet dolgozni?

Budai Szemészeti Központ

Jelentős látásromlással jár a szürkehályog, (cataracta), ami a szemlencse elszürkülését jelenti. Még nagyobb baj, hogy ebben az esetben nem segít gyógyszer, sem szemüveg, az egyetlen hatásos kezelése a műtét, amit sokan azért halogatnak, mert félnek a hosszadalmas regenerálódási időtől, nem engedhetik meg maguknak a munkájuk miatt. A Budai Szemészeti Központ szerint „akár már a szürkehályog műtét másnapjától lehet már normál életmódot folytatni, de kerülni kell a nehéz fizikai munkát.”

Magától a beavatkozástól nem kell félni, hiszen ez a világon leggyakrabban és legnagyobb biztonsággal, eredményességgel végzett műtéti eljárás. A Budai Szemészeti Központban a metódussal, vagyis a phacoemulsificatios technikával végzik a cataracta operációt. Nem altatásban zajlik a beavatkozás, mivel az érzéstelenítést helyileg, szemcseppekkel biztosítják a szakorvosok. Körülbelül 10 percet vesz igénybe ez a fájdalommentes eljárás, majd a páciens 1-2 órát pihen a kezelés helyszínén.

Ha a megfigyelő orvos semmiféle komplikációt nem tapasztal, akkor a műtött személy a kísérőjével hazamehet. 1-2 nap múlva viszont meg kell jelennie kontrollvizsgálaton. Néhány kellemetlen érzés jelentkezhet közvetlenül a műtét után, mint a fényérzékenység és a könnyezés. Néhány nap után ezek rendszerint megszűnnek. Sok páciens már a műtét másnapján is élesen lát. Természetesen be kell tartania a szemész szakorvos utasításait, mert csak így lesz zökkenőmentes az operáció utáni regeneráció.

Számítani kell arra is, hogy a látás javulása a műtét után fokozatosan történik és normális a rövid ideig tartó látásélmény romlás is. Nagyjából 1 hónapba telik, mire beáll a végleges látásélesség a műlencse műtétet követően. A szakorvos 2 hónappal a beavatkozás után újra ellenőrzi a látásélességet, és ha a páciensnek szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), akkor felírja. Évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt a műlencse operáció után. Tehát nagyon jó eredményt hozhat a szemlencse műtét.