Melyik a „legjobb” gyermek megtakarítás?

gyermek megtakarítás

Egy gyermek nevelése, iskoláztatása és az életbe való elindítása nagyon sok pénzbe kerül, a legtöbb szülőnek pedig nincs meg egy összegben ez a vagyon. Így hatalmas segítség számukra a gyermek-megtakarítási lehetőség, mert azzal apránként tudják összegyűjteni a majdani nagyobb összeget, hogy azzal a fiatalt támogathassák. A Grantis független szakértői hasznos tanácsokat tudnak adni, amire szükség van, hiszen az átlagember nehezen igazodik el a pénzügyekben. Viszont senki nem szeretne rossz befektetést kötni, hogy elússzon az a pénze, amit a gyermekének szánt.

Az első gyermek-megtakarítási forma a babakötvény+Start számla. Minden 2006 óta született gyermeknek automatikusan jár az állam által biztosított 42 500 Ft-os életkezdési támogatás, amit a Start számlának nevezett minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Annak érdekében, hogy ez a kezdő összeg tovább gyarapodjon havi megtakarításokkal, szükség van a Start-értékpapírszámla nyitására.

A másik a banki gyermek-megtakarítási számla, aminek nyitására számos banknál van lehetőség. Mivel alacsony a kamat ennél a konstrukciónál és még kamatadót is kell fizetni, ezért rövid távon vagy egyéb gyermekcélú megtakarítás mellé ajánlott ez az eszköz. A biztosítói gyermek-megtakarítási programokkal az összegyűlt pénz kamatadó-mentes és szabadon felhasználható. A többi megoldáshoz képest, magasabb átlaghozam érhető el vele és a gyermek 18 éves kora előtt is hozzá lehet férni.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) szintén egy opció, bár nem kifejezetten gyermekcélú megtakarítás. Ezek közül úgy kell választani, hogy rendszeresen tudjuk fizetni a megtakarítást. Tisztázni kell, hogy mekkora összeget tervezünk félretenni, de az is fontos, hogy hány gyermekünk van, fizetünk-e lakás- vagy egyéb hitelt, milyen rendszer szerint adózunk. A Grantis független szakértői néhány tényező alapján javasolnak gyermekcélú megtakarítási lehetőséget, mint a személyes élethelyzet és célok, a konstrukció költségei, hozamkilátások, öröklési szabályok, szerződéses feltételek.