Gyermektartásdíj: mit kell tudni róla?

gyermektartásdíj

Ha a szülők kapcsolata megromlik és az együttélés már nem megvalósítható, a gyermekek elhelyezéséről, illetve az alapvető szükségleteik biztosításának részleteiről is meg kell egyezni. Ide tartozik a gyermektartásdíj összegének meghatározása és gyermekek elhelyezési feltételeinek tisztázása.

A gyermektartásdíj megállapításakor több szempontot is figyelembe kell venni. Az elsődleges szempont mindig a szülők keresete, illetve a gyermek vagy gyermekek alapvető szükségletei. Alapesetben a szülő köteles gondoskodni a gyermekéről, annak betöltött 18 éves koráig.

Ez a határidő azonban bizonyos esetekben kitolható. Amennyiben a gyermek középiskolai tanulmányokat folytat, akkor 20, ha pedig már felsőfokú oktatásban részesül, akkor akár a betöltött 25 éves koráig kötelezett lehet a szülő a gyermektartásdíj rendszeres megfizetésére.

Amennyiben a gyermek a szükségletei biztosításához elegendő és tisztán megállapítható vagyonnal vagy saját keresettel rendelkezik, a szülő mentesülhet a tartásdíj megfizetésének kötelezettsége alól. Amikor két szülő útja szétválik, a közös gyermek gyakran az egyikük felügyelete alá kerül.

Ekkor a másik szülő köteles a gyermek után tartásdíjat fizetni a gondviselő szülő részére. Ami lehet egy összegű vagy rendszeres időközönként érkező kisebb összegű, valamint pénzbeli és természetbeni juttatás. Minden esetben meg kell határozni a gyermektartás fizetésének pontos időszakát is, amit a bíróságnak is jóvá kell hagynia.