A kerítés hiánya veszélyes

Elemes kerítés

A kelet-, és nyugat-európai országokban található porták között van egy jelentős különbség. Ez az eltérés pedig a kerítés hiányában, illetve meglétében figyelhető meg. Míg a nyugati országok magántulajdonait alig, vagy egyáltalán nem kerítik körbe, ugyanis ott nem igazán kell tartani attól, hogy egyik ember betör és eltulajdonítja a másik értékeit, addig mifelénk szinte alig lehet olyan portát találni, ahol valamilyen kerítés ne lenne.

Nálunk ugyanis így alakult ki, hiszen a régebbi időkben néha megtörtént, hogy egy ellenséges nemzet rablócsapatai egész falvakat irtottak ki, főleg ott, ahol addig nem volt semmiféle kerítés, ami némi védelmet nyújthatott volna.

Ebből kifolyólag ma már vannak olyan térségek, ahol tanulva a múlt hibáiból, a telkeket két-három méter magas kerítés védi, még akkor is, ha már nem kell ellenséges rablócsapatoktól tartani. Azonban attól néha még ma is félni kell, hogy valaki beoson, és ezt-azt a házigazdák tudta és engedélye nélkül magával visz, ezért jó valamivel körülzárni mindenkinek a háza táját.