A csapágygolyó is cserére szorulhat

Cserélhető csapágygolyók

A járművek, legyen az gépjármű vagy kerékpár, lényeges szerepet játszanak az életünkben, hiszen a helyváltoztatásunkat nagyban segítik. Ahhoz, hogy haladni tudjanak a kerekek összehangolt mozgására van szükség, amelyek a kerékagyhoz csatlakoznak. Ezeket gördülőcsapágyak kötik össze, amelyekben több csapágygolyó segíti elő a mozgást.

Erre azért van szükség, mert ezeknek a szerkezeteknek az alkotóelemei alapvetően merevek, nem hajlíthatóak, egymáshoz képest viszont mégis mozognak és ez súrlódással jár. A csapágyak, azon belül pedig a csapágygolyó az a bizonyos elem, ami elősegíti a mozgást.

A gördülőcsapágy egy bolygókerekes szerkezet, amiben a csapágygolyó található. A golyók egy tárcsában futnak, gördülnek egymás mellett. Ezek annyiban jobbak, mint más csapágyak, hogy itt kisebb a súrlódás, mivel a golyók kis felületen érintkeznek, tehát hosszabb az alkatrész élettartama.

Ezáltal pedig biztosak lehetünk benne, hogy a kerékpárunkat is megfelelően tudjuk használni hosszú ideig. Az elhasználódás persze így is elkerülhetetlen, de szerencsére a csere nem megterhelő munka.