Így lehet adómentesen igényelni egészségbiztosítást

Egészségbiztosítás adómentesen

Ha kíváncsi arra, hogy hogyan köthet adómentesen egészségbiztosítást, akkor itt megtudhatja. A 2018-as év adóváltozásokkal telt, de az egészségbiztosítás még mindig adómentesen adható a minimálbér 30 százalékáig. Ez havi 41 400 Forintot jelent. A cafeteria keret felhasználása ma már nem túl egyszerű, így érdemes azokat az elemeket választani, amelyekből tényleg több marad mindenkinek a zsebében. 2018-ban a juttatások után 34,22 vagy 40,71% adóteherrel kellett számolni. Néhány olyan cafeteria elem is megtalálható, amely teljesen adómentesen adható.

Vegyünk példának egy 10 000 Forintos Cafeteria keretet. Erzsébet már nem létezik, ezt megszüntették, de 2018-ban 40,71% adót vontak le, azaz a 10 000 Forintból az alkalmazott mindösszesen 5929 Forintot kapott meg Erzsébet utalványban. Helyi bérleteknél, önkéntes nyugdíjpénztáraknál vagy az önsegélyező pénztáraknál, illetve a kockázati életbiztosításoknál ugyan ez a helyzet. Készpénz, valamint Széchenyi Kártya esetében 34,22% az adóteher, azaz 10 000 Forintból 6578 Forint marad meg. Az adómentes juttatások között számos cafeteria elem megtalálható. A munkáltatók 5 év alatt összesen 5 millió forintot adhatnak munkavállalóiknak lakáscélra. Fontos tudni, hogy csak a lakáscél költségeinek 30%-át téríthetik meg ilyen módon a munkaadók. A fiatal pályakezdőknek mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a minimálbér bizonyos százalékáig. Diákhitelben is tudnak segíteni a munkaadók, hiszen a minimálbér 20 százalékáig adható ez a támogatás.

Az adómentes támogatások közé tartozik az egészségbiztosítás is. Havi biztosítási díj ellenében privát egészségügyi szolgáltatás tudnak igénybe venni az alkalmazottak, munkavállalók. A havi díjak összege függ az életkortól, a jelenlegi egészségi állapottól és a szolgáltatások változatosságától. Havonta körülbelül 6 és 35 ezer forint között érhető el az egészségbiztosítási csomag. Az egészségbiztosítást a minimálbér 30 százalékáig adhatják a munkaadók a munkavállalóknak teljesen adómentesen. A minimálbér összege 138 000 Forint, így 41 400 Forint adható egészségbiztosítási célra. A 10 000 Forintos Cafeteria keret esetében ez azt jelenti, hogy havonta 10 000 Forint fordítható az egészségbiztosításra tisztán.