A fürdőszoba szellőztetővel a magas páratartalom ellen

fürdőszoba szellőztető

A fürdőszobában lig pár perc alatt nagy mennyiségű pára keletkezhet, főleg tusolás és fürdés közben, után. Ilyenkor a páratartalom optimalizálásához a fürdőszoba szellőztető vethető be. Sok ilyen masina automatika bemenettel is bír, aminek hála a rekuperátor magas fokozatba kapcsolható. Ez megoldható egy külön kapcsolóval vagy épp a páratartalom kapcsolóval. A fürdőszoba szellőztető a villanykapcsolóval is összeszerelhető, ami talán a legelterjedtebb megoldás. Magas minőségű, modernebb gépek esetében a kapcsolás késleltetett-időzített.

Ekkor a záró kontaktus megszűnik. Sok fürdőszobában ez csak egy rövidebb időre van alkalmazva, például kézmosáskor. A jól megtervezett fürdőszoba szellőztető a lehetséges fordulatszámának nagyjából kétharmad részében működik normál üzemmódban. Ez akkor aktív, amikor a lakók otthon vannak. Ha a lakás üres, akkor a gép csökkentett üzemmódba kapcsol. Világos hát, hogy a korszerűbb fürdőszoba szellőztető egy intelligens rendszer, amit ezáltal energiatakarékosan is lehet használni.

Ha a fürdőszobában nem is, a lakás bizonyos helyiségeiben a levegő levegő hőcserélő szintén nélkülözhetetlen. Ezt a szerkezetet rengetegen azért működtetik, nyilván a kényelmi adottságok mellett, hogy az otthonuk levegőjének a hőjét a négy fal között lehessen tartani. Ezáltal pedig még hatékonyabb lehet a fűtés. A levegő levegő hőcserélő hővisszanyerési hatásfoka magas, ezért a lakótérbe visszajuttatott friss levegő hőmérséklete közel azonos az az ott előzőleg uralkodó hőfokkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a falakon és a nyílászárókon át csak kevés hő jut ki.

Télen ez pedig remekül jön, hiszen így spórolni lehet a tüzelőanyaggal. Alacsony hatásfokú levegő levegő hőcserélő esetén a hővisszanyerőkhöz tanácsos utófűtőt építeni. Lehet, hogy ez egy költségesebb megoldás, de ezáltal a friss levegő legalább szoba hőmérsékletűre emelhető bármilyen probléma nélkül. Az egyik legismertebb levegő levegő hőcserélő az entalpia változat. Az efféle berendezésekben nem csupán hőcsere, hanem a páratartalom szabályozás is végbemegy. Ez entalpia hőcserélő megvásárolható az Energetika 2020 internetes boltban.